Verbindende communicatie

Wat is verbindende communicatie?
Uiteraard draait het om communicatie. Tegelijkertijd is het meer dan een model, het is een manier om te verbinden met het leven. Ik gebruik hier de tekst van Robert Krzisnik die het heel mooi verwoord heeft (zie ook de video hieronder).
Verbindende communicatie draait om 3 dingen:
Zelf verbinding: Een relatie met jezelf opbouwen waarbij alles er mag zijn. We zijn vaak opgevoed met taal vol zelfbeoordeling. Misschien herken je deze uitspraken. “Ik ben volkomen nutteloos. Ik ben zo dom. Ik schaam me kapot.” We straffen onszelf daarmee. Verbindende communicatie geeft je taal voor alles wat er leeft. Helend, voorbij goed of fout.
Eerlijk uiten: Uitdrukken wat in je leeft, zonder proberen aardig of beleefd te zijn. Eerlijk, op zo'n manier dat andere mensen het kunnen horen.
Luisteren achter gedrag: Kan ik horen wat er in jou omgaat, ook al zijn je woorden niet eerlijk, ben je boos of heb je pijn. Kan ik verbinding maken van waaruit een basis ontstaat waarmee we samen kunnen uitzoeken hoe we verder kunnen op een manier die voor ons allebei werkt.
Een raamwerk
Verbindende communicatie geeft empathie en begrip in de interacties die we hebben met familie, vrienden, collega's en zeker ook onszelf. Het geeft een raamwerk van waaruit we effectief met elkaar kunnen communiceren.
VIDEO
De grondlegger van verbindende communicatie is de Amerikaan Marshall Rosenberg (1934-2015).